Pavel Mlčůch je typ člověka, který zvládá bravurně mnoho věcí – programovat, školit, manažerovat… V rámci přípravy na jeho meetupy jsme s Pavlem krátce pohovořili.

Jak dlouho už sbíráš zkušenosti v TietoEVRY a proč sis zvolil zrovna tuto společnost?

Své první dva kariérní roky jsem tady strávil jako Java developer a v průběhu dalších osmi let jsem pracoval pro IT společnost IDC, kde jsem se vypracoval z pozice vývojáře až na manažerskou pozici a dohlížel jsem na ostatní Teamleadery. Chybělo mi ale programování a časem jsem se vrátil do TietoEVRY, kde jsem nyní už čtvrtým rokem na pozici Lead Software Developer.

Můžeš nám prosím nastínit, jak vypadá tvůj běžný pracovní den, coby Leadera SW developmentu?

Ani moje stávající pozice se neobejde bez jistých manažerských povinností, které se k ní vážnou, a kromě programování v Javě řeším i jiné záležitosti. Vesměs denně řeším projekty se zákazníky, plánuju práci pro náš tým a prokládám to přípravou prezentací na konference a různá školení.

Na jaké programovací jazyky, kromě Javy, se ještě zaměřuješ?

Co se týče frontendu, tak dělám ještě v Angularu, Reactu nebo čistém Javascriptu. Občas použiju taky Python nebo C#, v závislosti na projektu. Všechny programovací jazyky se mi při práci nějakým způsobem prolínají, třeba pokud potřebuju rychle zpracovat nějaká data a není nutné k tomu vyvinout Java aplikaci, tak si vytvořím jednoduchý skript v Pythonu, se kterým si vystačím.

Během své kariéry už jsi jistě pracoval na spoustě projektech. Který z nich ti nejvíce ovlivnil přístup k tvé práci?

Je to různé, na jednom projektu jsem se více naučil Angular, na druhém zase Amazon WebServices. Koneckonců i projekty, které se nezdařily, jak měly, mi daly lekci. Mám rád Cloudové projekty a konkrétně práce na Amazonu mě hodně bavila. I můj první a zároveň velký projekt v Tietu pro skotskou banku mě hodně bavil.

Měl jsi někdy naopak projekt, který se ti nesnadno plnil?

Nemůžu tvrdit, že by se mi celý projekt nesnadno plnil, ale občas bývá obtížná komunikace ohledně zadání projektu, a když ze začátku tým nemá dostatek informací, se kterými by mohl efektivně pracovat, tak se první naprogramované počiny většinou musejí celé překopat. Dnes upřednostňujeme mikroservisy a ty nám rozdělují práci na mnoho menších kousků, to se v tom potom člověk snadno ztrácí. Některé nové projekty bývají přirozeně náročnější. Ale i tím se člověk učí, takže nemůžu říct, že bych měl nějakou vyloženě špatnou zkušenost.

Co momentálně vnímáš jako největší brzdu při své práci?

Nemyslím si, že by mě nebo můj tým něco konkrétního brzdilo, pokud se budeme bavit o práci s technologiemi. Co se týče našich projektů, tak toho až tolik není. Cloud se vyvíjí pořád a některé technologie sice nejsou úplně dospělé na to, aby se daly použít, ale k tomu co naši zákazníci potřebují, nám současné technologie bohatě stačí. Často tam ale hraje roli spíše lidský faktor a nedostatečná komunikace. Pokud spolu lidé nekomunikují nebo zadání není dostatečně konkrétní, tak může dojít k nepochopení a zákazník má třeba nereálná nebo jiná očekávání toho, co má být výsledkem projektu. V případě našeho týmu to tak není, nastavili jsme si komunikaci tak, abychom si všichni rozuměli.

Můžeš nám nastínit, na co se můžeme ve tvé prezentaci na meetupu těšit?

Bude zaměřená na novinky v Javě 8 a pokusím se je účastníkům představit v trochu jiném světle tak, aby je mohli využívat při práci správně a co možná nejefektivněji. Taky dále ukážu pár věcí, které nejsou úplně známé a mohou usnadnit práci. Potom třeba i v Javě 14 jsou pěkné nové nástroje, které usnadní programování, o tom se taky trochu rozpovídám.

Děláš takové prezentace nebo školení často?

V rámci TietoEVRY jsem vedl kurz Java Bootcamp pro začátečníky, který na jaře skončil, ale na letošní podzim připravujeme další. Prošli jsme s účastníky úplnými základy a v podstatě jsme je přichystali na produkční použití. Taky jsem přednášel loni v Praze na konferenci Java Days, měl jsem i přednášky o GDPR, učil jsem na vysokých i středních školách. Vzhledem k vytížení na zákaznickém projektu ale bohužel více než pár prezentací za rok nezvládnu.