Mezinárodní soutěž Sharing & Reuse Awards 2019 každoročně oceňuje evropské inovativní IT počiny. Vývojáři společnosti Tieto z Ostravy a Finska v soutěži figurovali s řešením pro hlavní orgán státní správy ve Finsku  Population Register Centre (VRK).  

Do soutěže se přihlásilo celkem 68 projektů z 20 zemí Evropy, přičemž do závěrečného finále postoupilo 16 z nich. Řešení firmy Tieto bylo oceněno mezi čtyřmi nejlepšími projekty v kategorii Nejinovativnější sdílené IT služby. Takzvaný Public Service Catalogue pro VRK vyvinul v rámci programu digitalizace finské státní správy (KaPa) tým z poboček Tieto Czech a Finland. Jedná se o aplikaci, která komplexně zastřešuje všechny úřady státní správy ve Finsku.  

V praxi to vypadá tak, že každý úřad má v Public Service Catalogue svou záložku se všemi potřebnými informacemi, ať už se jedná kupříkladu o registr vozidel, matriku, nebo třeba patentový či katastrální úřad. „Naše aplikace je vlastně takovou páteří státní správy, matkou, u které se sbíhají všechny informace. Uživatelsky je to velmi přívětivé rozhraní, protože obyvatel Finska najde vše potřebné pohodlně na jednom místě,“ vysvětluje Petr Lukasík, generální ředitel firmy Tieto Czech, a jako příklad udává potřebu změny trvalého bydliště. Aplikace zájemci ukáže, co má v takovéto životní situaci udělat – na jaký se má vydat úřad, kde tento úřad sídlí nebo jaké dokumenty k úspěšnému vyřízení žádosti potřebuje. Samozřejmostí je i získání všech potřebných kontaktních informací, jako je telefonní kontakt, webová stránka, papírové formuláře ke stažení, otevírací doba, nejbližší zastávka MHD, ověření dostupnosti pro tělesně postižené apod. Součástí aplikace je i rozhraní pro úředníky, kteří službu poskytují a mohou nepřetržitě editovat všechny údaje a data.  

Technicky se jedná o velmi náročné řešení, protože ve hře je velké množství subjektů, jejichž data je potřeba logicky integrovat. Aplikace významně podpořila Finsko na jeho cestě k digitální budoucnosti. Na kontě má miliony využití denně ze strany finských obyvatel, soukromých společností i institucí. Aktuálně se zdá, že by se tato moderní a flexibilní aplikace mohla stát inspirací i pro některé další státy EU.