Ačkoli v  Česku slaví společnost Tieto 15. narozeniny, její historie je mnohem delší – od založení této korporace loni uběhlo padesát let. Stalo se tak v roce 1968, kdy finská Union Bank vybudovala IT firmu s  názvem Tiet tehdas za účelem vytvoření IT systémů pro sebe i své zákazníky. Tieto v  oblasti finančnictví vždy hrálo prim a v  době digitalizace se stalo jednou z  prvních firem na světě, které pro klienty vytvořily internetové bankovnictví. 

Expanze do ČR 

Postupem času se Tieto rozrůstalo a ze Skandinávie začalo expandovat do dalších zemí. Firemní centrála po důkladné analýze vyhodnotila Moravskoslezský kraj jako region s vysokým potenciálem. Zohledněny byly především demografické, ekonomické a logistické faktory. Region okolo Ostravy čítá několik milionů lidí, pyšní se desítkami kvalitních škol a má strategickou polohu poblíž Slovenska a Polska. Výhodná je i kulturní a geografická blízkost k severským státům. V roce 2004 tak Tieto vstoupilo do Česka jako firma, která tu původně zaměstnávala okolo padesátky lidí. Dnes jich je přes 2 600 a Tieto má pobočky i v Brně, Olomouci, Zlíně nebo Liberci. 

Výsledky práce expertů ze společnosti Tieto Czech jsou vidět napříč světadíly. Její zaměstnanci se například podílejí na řízení dřevozpracujících továren po celém světě, od jižní Ameriky přes Evropu až po východní Asii. Díky tomu je více než 60procentní pravděpodobnost, že jakýkoli papír, který se člověku dostane do ruky, prošel právě softwarem Tieto. 

Služeb Tieto využívají i města a obce, kterým společnost pomáhá s digitalizací. Lidé mohou díky Tieto přes internet snadno prodat či koupit auto, registrovat ho nebo například podat žádost o řidičský průkaz. Podle ředitele firmy Tieto Czech Petra Lukasíka tkví budoucnost Moravskoslezského kraje i Tieto v posunu k hi-tech oborům s vysokou přidanou hodnotou, jako je například biomedicína, materiálové inženýrství či informační technologie. 

Tieto se také angažuje ve vzdělávání a do českého prostředí vnáší prvky inspirované finským vzdělávacím systémem, který patří k nejlepším na světě. Místním školám firma pomáhá rozvíjet talenty, a to aktuálně především v rámci programovacích kurzů nebo interaktivních workshopů o kritickém myšlení. V současnosti pracuje pro Tieto Czech na dlouhodobé stáži 150 studentů. 

Tieto včíslech 

Tieto Czech může nabídnout i další zajímavá čísla. V průběhu patnáctileté historie firmou prošlo bezmála 6000 lidí. Aktuální počet zaměstnanců je 2 600, což z firmy činí jednoho z největších IT zaměstnavatelů v Česku. Z toho 21 procent představují ženy a 12 procent cizinců. Téměř třetina současných zaměstnanců ve firmě pracuje déle než deset let a 40 z nich je v Tieto od úplného počátku. Jen za letošní rok Tieto zaměstnalo 414 nováčků. Průměrný věk všech zaměstnanců je 35 let. 

Tieto korporace sídlí ve Finsku a zaměstnává zhruba 15 000 expertů ve 20 zemích světa. Obrat společnosti činí zhruba 1,6 mld. eur a její akcie jsou kotovány na burzách NASDAQ v Helsinkách a Stockholmu.