Co člověk, to příběh. Rozhovor o konferenci v Las Vegas a mravenčí organizaci s datovým expertem Tomášem Sobotíkem, ETL developerem, kterého baví data a cloud

Ahoj Tome, na čem aktuálně pracuješ?
Ahoj, v TietoEVRY teď pracuji na projektu pro dánského telekomunikačního operátora, kde vyvíjíme novou platformu, která by měla pomoci s reportingem a vizualizací dat. Baví mě, jak je projekt dynamický. Stále se učím něco nového, jsem přímo v kontaktu se zákazníkem a pracuji s moderními technologiemi. Díky projektu jsem se taky dostal ke cloudu.

Zmiňuješ cloud, ten byl také tvou vstupenkou na největší cloudovou konferenci AWS re:Invent do Las Vegas. Jak ses na takovou akci dostal?
Vloni jsem začal pracovat s AWS cloudem, protože jej zákazník používá na svém projektu. Při vyhledávání AWS služeb jsem natrefil na tuto akci. Zaujal mě obsah, tak jsem se zeptal, jestli je možnost jet – a byla.

Jaká byla atmosféra a co jsi zažil?
Atmosféra byla přátelská. Všichni ti chtěli pomoct, abys měla zážitek co nejlepší. Překvapil mě přístup přednášejících, kteří sdíleli jak své úspěchy, tak i neúspěchy. AWS zákazníci do detailu prezentovali své architektury, co se jim nepovedlo a co by dnes udělali jinak. Zaměstnanci AWS zase vedli praktické workshopy, kde sis mohla reálně osahat nové technologie. Ochotně poradili, když za nimi člověk na konci přišel a chtěl něco probrat.

Jaký byl program?
Program si každý mohl sestavit sám. Za týden bylo v nabídce asi 2500 přednášek z různých oblastí cloudu. Někde se představovala nová technologie, jinde pořádal praktický workshop se zadáním nebo více technické diskuze developerů. Můj program se točil kolem dat, takže převážně Data Lakes, Amazon Redshift a podobně. Denně jsem stihnul tak 4 až 5 přednášek, některé trvaly i 3 hodiny. Bylo to obohacující a zároveň motivující rozvíjet se v cloudu více.

Co vtipného jsi zažil?
To byl hned první den, kdy jsem začal potkávat davy lidí a fronty. Byli tam lidé, kteří organizovali frontu – jeden človíček vepředu s cedulí „Tady je začátek fronty“ a o 30 metrů dál človíček s druhou cedulí „Konec fronty“. A když přišel další člověk do fronty, tak se posunul, aby se vědělo, kde končí fronta. O kus dál zase stál človíček, který říkal: „Fronta je moc dlouhá, tam už nemá smysl čekat.“ Navíc se muselo chodit ve správném pruhu. Vpravo se chodilo jedním směrem, vlevo jiným, uprostřed chodili lidi, kteří potřebovali tam i tam. Neexistovalo, že by člověk šel jiným směrem. To už tam pro tyto případy stál další človíček, který by ho upozornil, kterým směrem má chodit. Mravenčí organizace byla propracovaná.

Měl jsi AHA moment?
Když prezentovali určitá nejlepší řešení, která používáme taky. Potěšilo mě, že to děláme dobře. 😊

Když se ohlédneme zpátky, jaké byly tvé IT začátky?
Studoval jsem střední školu, která byla kombinací ekonomie a informatiky. Na výšce jsem pokračoval v IT a pak jsem šel do Tieta, kde budu letos už 10 let. Stále mě to tady baví a nejvíce oceňuji, že si můžeš vybrat práci na tom, co tě zajímá. Pokud tě to přestane bavit, je tu spoustu dalších možností, takže můžeš dělat něco jiného.

Co děláš, když vypneš PC?
Rád sportuji, takže poslední dobou běhám a přes zimu chodíme hrát s kolegou squash. Když mám volný čas, také rád cestuji. Ideálně kombinuji odpočinek a aktivní vyžití.

Kde a kdy tě můžeme potkat?
Ukážeme si, jak je možné díky cloudovým technologiím ve velice krátkém čase vyvinout datový sklad společně s Business Intelligence platformou, která poskytuje širokou škálu “data insights” ve formě dashboardů. Naše řešení je postaveno na top technologiích, které v současnosti hýbou data/BI scénou, mezi které patří: Snowflake, Dataiku Data Science Studio, AWS nebo Apache Superset. To vše v malém “cross-functional” týmu distribuovaném napříč Evropou, který se snaží pracovat agilně s využitím metodologie Kanban.