V Ostravě 3.10.2019 se uskutečnila velice zajímavá akce s názvem DevOps Summit u které musel zpozornět každý IT profesionál jak z řad vývojářů, tak z řad systémových administrátorů či IT managementu. Samotná akce patřila svým rozsahem opravdu mezi vyjímečné události nejen v Ostravě, ale v celé České republice, potvrdil to i obrovský zájem návštěvníku a beznadějně vyprodaná hala.

Osobně jsem se na Summit těšil, program avizoval zajímavé přednášky, workshopy a řečníci byly z řad opravdu povolaných. Ti kdo z povzdáli sledovali zrození termínu DevOps a kladl si otázku, co to vlastně je ten DevOps, určitě přišli na své a dostali nejednu odpověď. Když jsem se před časem bavil s jedním vývojářem na téma DevOps, zaskočily mě jeho slova, „DevOps není nic jiného, než hodit zodpovědnost za provoz serverů na vývojáře, jako kdybychom neměli dost své práce“. Bohužel jsem toho kolegu na Summitu nepotkal, určitě by odcházel s jiným názorem.

Dalším důležitým termínem v dnešním světě IT je samozřejmě Public Cloud, který měl na DevOps Summitu nezastupitelnou roli. Jsem člověkem, který si pamatuje rozporuplné hádky kolegů, kteří Public Cloud odepsali už v jeho vzniku a stáli za názorem, že nikdo své data nedá někam, kde je nemá pod kontrolou. Dnes je rok 2019 a Public Cloud patří mezi nejžádanější a nejrozšířenější celosvětové služby.

DevOps Summit odstartoval svou první přednáškou Paul Ahlgren na téma „Budoucnost AWS ve veřejném cloudu“. Paul patří mezi ostřílené řečníky, kteří jsou zvyklí na velká pódia a mají opravdu co říci. Přednáška se dotkla historie firmy Amazon, kterou jistě není třeba představovat a její současností jako lídra v Public Cloudu sektoru. Pokud bych se chtěl na chvíli zastavit nad konkrétními čísly, určitě stojí za zmínku, že v roce 2006 Amazon ve svém cloudu přišel na trh se 3 službami a dnes jich nabízí přes 200. A jak Paul vidí DevOps? DevOps je pro něj určitá kultura nad nástroji, kde jsou zapojené všechny zainteresované strany. Musím říct, že u řečníku jako je Paul začínám přemýšlet stylem, co by šlo v mém okolí dělat lépe, co by pomohlo lidem kolem mě a co v tom můžu udělat já konkrétně. Opravdu výborný start.

David Karban z firmy wf tech, s.r.o. měl druhou přednášku pod názvem AWS infrastructuktura v 15 minutách. David svou přednášku pojal jako modelovou situaci, kde jsme si představili malou IT infrastrukturu na které provozujeme určitý počet služeb a využíváme k provozu cca 69 configuration items (konfiguračních položek). Jednoho dne vzejde od vývojářů myšlenka s prosbou:  „potřebujeme vytvořit testovací prostředí a prosíme co nejrychleji jak jen to je možné“. Začnu počítat kolik mi taková úloha zabere času, zda mám vůbec výpočetní kapacitu na provoz shodného prostředí, které budu provozovat paralelně s produkčním atd. Pokud však provozuji své servery v prostředí AWS cloudu, dostává příprava testovacího prostředí úplně jiný rozměr a můžeme si zde představit nový přístup pro stavbu infrastruktury: Infrastructure as code. Infrastruktura jako kód je skutečně revoluční změnou, která umožňuje kompletně zrekonstruovat celý funkční systém z repozitáře se zdrojovými kódy, zálohami aplikačních dat a surové výpočetní kapacity. V přednášce byly představeny nástroje jako Cloudformation, Terraform, jejich výhody či nevýhody a nakonec vyšel čas na praktickou ukázku řešení našeho požadavku pomoci přístupu Infrastruktura jako kód.

The power of severless byl název třetí přednášky, které se ujal Tomáš Papež z firmy Kiwi. Tomáš v úvodu představil samotnou firmu Kiwi a zmínil určitá čísla, která mohou ledacos prozradit o robustnosti provozovaného systémů, průměrně 100 000 000 vyhledávacích dotazů denně, průměrně 35 000 prodaných sedadel denně apod. Systémy společnosti Kiwi využívá mimo běžně vývojářské nástroje jako Docker či Kubernates právě serverless computingu postavených na AWS Lambda. V přednášce byly zmíněné výhody, nevýhody serverless přístupu a nechyběla ani technická ukázka AWS Lambda, která demonstrovala intengraci funkcí s platformou Slack.

Čtvrtá přednáška Petra Kubeše (firma ALEF Nula) představila produkt NetApp Kubernetes Service. Kubernetes je open-source nástroj, pomáhající spravovat spouštění kontejnerů napříč clustery výpočetních uzlů. Myslím si, že vývojářům není nutné Kubernetes nějak zvlášť představovat. Společnost NetApp uvedla na trh Kubernates platformu jako službu. která umožňuje kombinovat další cloudové služby a tím nechat vývojářům volné ruce k jejich práci, aniž by se museli starat o potřebnou infrastrukturu. Určitě bych vyzvednul na této službě přenositelnost aplikací v multicloud prostředí (AWS, Azure, Google Cloud či on-premises). Samozřejmě nechybělo opět demo zprovoznění Kubernetes clusteru.

Následná přednáška DevOps nástroje pro AWS patřila mezi ty, na které jsem se vysloveně těšil. Od  této přednášky jsem si sliboval větší pochopení DevOps kultury, tedy spojení lidí, procesů a technologií za cílem doručení kvalitních služeb a produktů zákazníkům. Petr Klozík z firmy Tieto patří mezi odborníky, kteří své práci nejen rozumí, ale umí o ní také smysluplně mluvit. Hned na druhé straně své prezentace Petr ukázal souvislost mezi životním cyklem aplikace a DevOps procesy. Petr nechal nahlédnout “pod kapotu” Tieto know-how a v každé fázi životního cyklu aplikace uvedl nástroje, které používají konkrétní týmy pro svou práci, aby doručili svému zákazníkovi co potřebuje a to ve stanoveném čase a v patřičné kvalitě.

Tieto společnost mezi řečníky vyslala dalšího zkušeného borce, Davida Mončku. Přednášku pod názvem Terraform – Start up továrna pro vaše nápady pojal velice odlehčeně. Část přednášky byla věnována základním termínům a pojmům z oblasti serverless computing. Následně David prezentoval jakým zbůsobem můžeme postavit aplikaci komunikující s externím API. Investujete na Zonky a hledáte zajímavé investice? Po této přednášce už není těžké vytvořit aplikaci, která vás bude informovat o vámi zajímavých investicích přímo na mobilní telefon.

Předposlední přednáškou Summitu s názvem Production-ready Kubernetes-based platforms on AWS patřila Markovi Bartíkovi z firmy Revolgy. Firma Revology se specializuje na Cloud prostředí a pomáhá svým zákazníkům nastartovat či přenést jejich aplikace do Cloudu. Z Markového projevu jsem vypozoroval, že dělá to co ho opravdu baví a přednášku věnoval jeho zkušenostem s platformou Kubernetes. V přednášce byly zmíněné také nejčastější problémy s kterými se zákazníci setkávají během provozu svých aplikací před migrací do Cloudu a jak tyto problémy eliminuje nasazení Kubernates služby v cloudovém prostředí.

Čas na konferenci se nachýlil a už nás čekala poslední přednáška Jenkins & AWS Spot Instance: Cost effective CI/CD solution Martina Stiborského ze společnosti Zonky. Musím se přiznat, všechny přednášky byly tak hutné a nabité informacemi, že jsem se rozhodl konferenci opustit a oželet poslední přednášku, kterou bych zřejmě ani nedokázal plně vnímat, za což se Martinovi omlouvám.

DevOps Summit nabízel mimo hlavního přednáškového bloku také tři workshopy: Soutěžní programování – Nejtěžší algoritmy světa s Tomášem Kytlicou, Infrastruktura jako kód s Lukáš Ruckým a  IT infrastruktura v Azure – laboratoř reálného prostředí s Ondřejem Vaclavů. Vzhledem k tomu, že se ve své kariéře věnuji Windows Serverům a služeb postavených na platrormě Windows, rozhodl jsem se pro workshop Microsoftího Azure. Prostředí Azure mi není úplně cizí, už jsem v něm provozoval několik virtuálních severů, ale byl jsem zvědav jakým způsobem s Azure pracuje tým v Tieto. Lukáš připravil scénář nasazení menšího prostředí webové aplikace. Přestože se jednalo o malé prostředí i toto prostředí obsahovalo ne úplně snadně realizovatelné požadavky, jako je vysoká dostupnost aplikace provozovaná ve dvou nezávislých regionech. V takových případe vstupují „do hry“ virtuální servery, load balancery či traffic manager. Pomoci přístupu infrastruktura jako kód si každý účastník mohl tuto infrastrukturu v Azure nasadit a také nasimulovat výpadek aplikace v jednom z regionů.

Když se ohlédnu zpět, tak celá akce byla opravdu profesionálně připravena a klobou dolů před všemi, kteří se na akci organizačně podíleli. Organizátorem DevOps Summitu byla firma Tieto patřící v Moravskoslezský kraji mezi nejvýznamnějším zaměstnavatele regionu. DevOps Summit pro mě nebyly jen přednášky či workshopy, ale také prostor setkání se zajímavými lidmi a hlavně přáteli či kolegy, které jsem i několik let neviděl a mohl je potkat právě zde. Těším se na další ročník!