Posledních 5 let se Tomáš Kytlica, Java developer v Tieto, účastní Competitive programming, tedy celosvětové soutěže v nejtěžších algoritmických úlohách. Dneska je devátý v České republice (z 240) a patří mezi tisícovku nejlepších na světě (ze 150000). Jeho snem je ale dostat se do první stovky. S percentilem úspěšnosti 99.29 k tomu nemá daleko.

 

Tome, jak se z učitele stane programátor?

Vystudoval jsem učitelství pro střední školy (němčinu a základy společenských věd) a asi dva měsíce jsem učil. Věděl jsem ale, že bych chtěl dělat něco jiného. Měl jsem čas, tak jsem si řekl, že zkusím programování. Vybral jsem si Javu, ke které jsou skvělé on-line zdroje. Chtěl jsem tomu dát chvilku, ale vyklubaly se z toho necelé čtyři roky samostudia.

Jak ses dostal k soutěžím?

Nejdříve jsem dělal menší projekty a aplikace. Pak jsem se rozhodl zkusit něco na vylepšení algoritmických schopností. Narazil jsem na stránku HackerRank a zkusil si tam vyřešit pár úloh. A šlo to dobře. Poprvé jsem soutěžil po roce a půl trénování. Teď už soutěžím pátým rokem.

Jak taková soutěž vypadá?

Soutěže se dají rozdělit do dvou skupin. První jsou soutěže na jeden den, většinou jen několik hodin, s lehčími úlohami, kde jde hlavně o rychlost. Druhým typem jsou dlouhé soutěže. Ty baví mě. Taková soutěž trvá asi týden, během kterého soutěžící dostanou pět těžkých úkolů. Oblasti jsou různé, například dynamické programování, pokročilá matematika, teorie grafů nebo geometrie.

Kolika soutěží ses už zúčastnil? A s jakým výsledkem?

Zúčastnil jsem se dohromady 23 soutěží, ve kterých vždycky bojuje okolo 11 tisíc lidí z celého světa. Hodnocení funguje tak, že 4 procenta nejlepších získávají zlatou medaili a 12 procent stříbro. Já jsem získal 5 zlatých, 11 stříbrných a 6 bronzových. Percentil úspěšnosti mám 99.29.

To tě řadí mezi jedno procento nejlepších hráčů světa. Je vůbec kam se posunout?

Určitě. Nedá mi to, když vidím problém, tak mám hroznou potřebu jej vyřešit. Navíc čím je člověk lepší, tak tím ho to baví víc a víc. Abych se ještě zlepšil, tak jsem začal spolupracovat s trenérem z Ruska, který patří mezi 30 nejlepších hráčů na světě. Mám sadu úloh, které se snažím vyřešit. On dělá review a pomáhá mi s těmi, se kterými si nevím rady.