Jak se stane, že americký odborník na IT skončí v Ostravě?

Posledních 10 let jsem do Česka často jezdil a opravdu jsem si zamiloval místní životní styl, kulturu i lidi. Přestože je to na hony vzdálené tomu, na co jsem byl zvyklý ve Státech, myslím, že to je pro mě v současné době správná volba.

 

Pracoval jsi v Silicon Valley a můžeš srovnávat: Jaké jsou hlavní rozdíly mezi tamním IT podnikem a společností Tieto z profesního i kulturního hlediska?

Životní styl tam a tady se samozřejmě značně liší. Přestože vám na obou místech garantují rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ve Státech to většinou není možné. Tieto podle mě v tomto ohledu vyčnívá. Na jednu stranu nabízí velice náročnou práci, která uspokojí každého profesionála v oblasti IT, ale také vám dovolí vydechnout po dlouhém pracovním dni a jednoduše relaxovat. Můžete si odpočinout v jedné z mnoha společenských místností v budově nebo se jít nadýchat čerstvého vzduchu na terasu. Ale není to jen o pracovních podmínkách, ale také o možnosti někdy nechat práci v kanceláři, což je velké plus. Nechci však Silicon Valley nijak hanět, protože je to také skvělé místo pro práci. Některé společnosti nabízejí bezplatnou péči o děti, služby prádelny, obsluhu a stravování. Pak si ale uvědomíte, že všechny tyto výhody jsou tu proto, abyste mohli žít v kanceláři. A to se potom o skutečné rovnováze mezi pracovním a osobním životem nedá mluvit.

 

Můžeš být konkrétnější? Co tě na skandinávské podnikové kultuře fascinuje?

Je to možnost užívat si přírodu a vše kolem vás. To je alespoň pro mě něco, co mi umožňuje řešit stresující případy, relaxovat a uvažovat jasněji. Zjistil jsem, že neustálý spěch nebo nepřetržitá práce mohou být kontraproduktivní. Díky odstranění stresujících překážek, které s sebou nese práce v oblasti IT či v jakémkoli jiném oboru, mohou týmy pracovat soudržněji. Musím také připustit, že mi chvíli trvalo, než jsem si na tento styl práce zvykl. Ve Státech jsem používal jiné metody a někdy může být těžké vypnout a relaxovat.

 

Rovnováha mezi pracovním a osobním životem – je to mýtus, nebo skutečnost?

Jak už jsem zmínil výše, většinou to pro mě byla spíš iluze. Skutečná rovnováha mezi pracovním a osobním životem tak, jak ji chápu já, je o schopnosti oprostit se od práce bez lítosti a obav, s vědomím, že váš tým vás podporuje a pracuje s vámi. Všichni potřebujeme zaměstnání a ve většině případů trávíme v práci více času než s rodinami. Podpora nám proto umožňuje úspěšně dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

 

Řekni nám něco o Ostravě jako městě a regionu. Dokážeš si představit, že bys tu strávil celý život?

Stručně řečeno: ano. Můžu a rád bych tu strávil zbytek života, nicméně mám v plánu stále se vracet do Států a navštěvovat i další místa ve světě. Mohu však upřímně prohlásit, že prozatím to tu rozhodně vnímám jako domov.

 

Co se ti na tomto regionu nejvíc líbí? Máš oblíbená místa, kde trávíš víkendy nebo večery?

Co se nočního života týče, stále hledám, co se tu dá dělat. Baví mě například sbírat houby (nikdy bych si nemyslel, že něco takového řeknu). Také rád chodím do přírody. Ještě nemám kolo, ale pracuji na tom. Baví mě i golf, tenis a jen tak odpočívat a poslouchat jazz. Ještě jsem nenašel místa, kde by se to dalo dělat, ale hledám.